Nachádzate sa: Úvod > Blog > Šialenstvo sa volá DAKAR

Šialenstvo sa volá DAKAR

Piesok, prach, extrémne výkyvy teplôt, prívalové dažde, nedostatok spánku, absolútne vyčerpanie občas až na hranici boja o holý život... Synonymá najťažšej rely na svete - DAKAR. Hovorí sa, že kto raz tomuto šialenstvu podľahne, je beznádejne stratený a spraví čokoľvek, aby sa znova začiatkom roka mohol postaviť na štart, ktorý každoročne sledujú s napätím tisíce fanúšikov z celého sveta. Tí sa aspoň mysľou presúvajú do nám tak veľmi vzdialenej krajiny, ktorú občas prekvapí náhla búrka a extrémny dážď, inokedy neznesiteľná horúčava, či nočné teploty pri bode mrazu. Piesočnaté duny striedajú skalnaté pohoria, divoké rieky, prašné cesty, či zelené údolia. Kolorit tohto živého organizmu akým Dakar je, dotvára jasajúci dav ľudí okolo trate a atmosféra boja o čo najlepšie umiestnenie, odhodlanie a nádej pretekárov prísť do cieľa etapy živí a zdraví, avšak s čo najlepším výsledkom.

Zaťažkávacou skúškou prechádzajú v extrémnych podmienkach počas celej súťaže nie len stroje, ale aj jazdci. Okrem totálneho vyčerpania, hrozí neustále extrémne nebezpečenstvo úrazu. Riziko zvyšuje vysoká rýchlosť, ktorú dosahujú a nástrahy trate, ktoré dokonale preveria ich fyzickú pripravenosť. Preto jazdci využívajú maximum možných ochranných prostriedkov – chráničov a snažia sa tak eliminovať na minimum zranenia spôsobené prípadným pádom. Zvyčajne sa spoliehajú na overené značky a najvyššiu možnú kvalitu prevedenia s použitím najmodernejších technológií pri výrobe. Neoddeliteľnou súčasťou ich výstroja je chránič krku, ktorý zabraňuje vzniku poranení krčných stavcov pri páde, prilba chrániaca v maximálnej možnej miere hlavu jazdca, avšak s dôrazom na čo najvyšší komfort a odvetranie. V prilbe sú umiestnené motokrosové okuliare, ktoré zabraňujú prenikaniu nečistôt do očí a zlepšujú jazdcovi výhľad. Hrudný chránič pomáha zabrániť vážnym zraneniam hrudníka a chrbta. Čižmy musia zabezpečiť dokonalú ochranu holennej časti nohy spolu s členkom a chodidlom. Kolenné ortézy pomáhajú zabrániť devastačným zraneniam kolien, resp. eliminovať nezvratné poškodenie. Neoddeliteľnou súčasťou výstroja sú motokrosové nohavice, enduro bunda a rukavice. Samozrejmosťou je používanie hydra vaku, teda batohu s integrovaným vakom na vodu.

Rovnako ako po minulé roky, malo Slovensko aj tento rok dvoch „šialencov“ v kategórii motocyklov, a to skúsených rely jazdcov Ivana Jakeša a Štefana Svitka. Po predchádzajúcich úspechoch oboch závodníkov v minulých ročníkoch, očakávali fanúšikovia skvelé výsledky a možno v kútiku duše aj najvyššie méty. Žiaľ, Ivanovi sa po predchádzajúcich technických ťažkostiach nevyhlo zranenie a závod musel predčasne opustiť. Doslova eufóriu však vyvolal Štefan Svitko dosiahnutím životného úspechu, čím jeho konečné 2. miesto na rely Dakar 2016 bezpochyby je. Prepísal tak históriu a po skvelom 4. mieste Ivana Jakeša v roku 2013, sa stal Števo prvým Slovákom, ktorý vybojoval druhú najlepšiu pozíciu v celkovom hodnotení.

Ako sa vyjadril sám Števo, dosiahnuť tento skvelý úspech sa mu podarilo aj vďaka intenzívnej celoročnej príprave, tvrdej drine v rámci tréningov a húževnatosti. Obrovskou pomocou je podpora sprievodného tímu, ale aj rodiny a sponzorov, bez ktorých by boli ciele oboch jazdcov nedosiahnuteľné.

Držíme chlapcom palce v nasledujúcom šialenstve s názvom DAKAR 2017.

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru