Nachádzate sa: Úvod > Blog > Prečo bicyklovať aj v chladnom počasí?

Prečo bicyklovať aj v chladnom počasí?

Prečo bicyklovať aj v chladnom počasí?

V chladnejšom období roka máme tendenciu vyhýbať sa pohybu vonku, čo je prirodzený jav, keďže počasie nám nie vždy praje. Mali by sme však myslieť na svoje zdravie, predovšetkým na imunitu. Darmo si nakúpime v lekárni tašku plnú vitamínových preparátov, ak nepodporíme našu imunitu vhodným športom, napr. cyklistikou, či inou pohybovou aktivitou na čerstvom vzduchu, zbytočne budeme čakať zázraky. Okrem správneho trávenia a prekrvenia pohybového aparátu, získame bonus v podobe dobrej kondície, štíhlej postavy (bez napchávania sa kozmickou stravou :)) a v neposlednom rade aj dostatkom dobrej nálady. Svojmu cieľu musíme odhodlane vyjsť v ústrety. Najlepšie hneď dnes, teda ak nie je na ceste meter snehu :). Treba oprášiť zazimovaný bicykel a šup do sedla, aspoň na krátky výlet. Vaše telo sa vám poďakuje.

Ako sa správne obliecť?

Prvá vrstva - termo oblečenie. Najvhodnejšie je termo tričko s dlhým rukávom, ktoré bude spoľahlivo odvádzať pot od tela. Ak je príliš zima, treba určite doplniť i spodný diel.

Druhá vrstva – dres. Ideálne ak je dres s dlhým rukávom vyrobený z hrejivých vláken, ktoré zároveň odvádzajú pot od tela. Je tak zabezpečený odvod prebytočného tepla cez všetky vrstvy oblečenia a môže sa preto odpariť cez vrchnú vrstvu, čím zamedzíme prechladnutiu.

Tretia vrstva – ak sme predsa len zimomraví, určite oceníme tretiu vrstvu oblečenia. Zvyčajne ňou býva zateplená technická mikina. Samozrejme s technickým vláknami, aby bol dodržaný už spomínaný princíp odvodu prebytočného tepla a potu od tela. Je fajn, ak má v oblasti hrudníka a ramien, pridanú textíliu Polartec® Windbloc®. Tá spoľahlivo ochráni pred nárazom vetra a chladu. Takáto mikina vám neskôr v teplejšom počasí môže poslúžiť ako vrchná vrstva. Využijete ju takmer celoročne.

Vrchná vrstva bunda. V závislosti od vonkajšej teploty volíme od jednoduchých búnd, ktoré sú odolné voči vetru, až po technicky prepracované špičky v podobe zateplených búnd. Tie do najchladnejšieho počasia poskytnú ideálny tepelný komfort, voľnosť pohybu vďaka pružným vláknam. Bunda musí byť rozhodne vode odolná, s vhodnou paro priepustnosťou. Ak sme odhodlaní športovať počas chladných mesiacov, určite sa nám oplatí investovať do luxusného modelu, ktorý spĺňa najnáročnejšie kritéria. Investícia sa nám určite vynahradí v podobe príjemného tepla a komfortu.

Nohavice – platí rovnaké pravidlo ako pri bunde. V závislosti od teploty volíme medzi jednoduchými modelmi, až po tie, ktoré sú zateplené, maximálne komfortné, prípadne disponujú vyvýšeným zadným dielom s trakmi, ktorý dodatočne chráni a ohrieva oblasť chrbta. U nohavíc rozhodne vyžadujme pružný materiál, ktorý ocení každý milovník pohodlia. Ideálne ak majú nohavice spevnené najnamáhanejšie partie, čo zvyšuje ich odolnosť a tým aj životnosť. Nakoľko nás môže postretnúť dážď, či blato, volíme nohavice s nepremokavou povrchovou úpravou.

Rukavice – rozhodne nepremokavé zateplené. Ruky trpia najviac chladným vzduchom, preto sa ich snažíme ochrániť čo najlepšie. Vhodné sú s neoprénom, ktorý zabraňuje premoknutiu a s pridaným hrejivým vláknom. Oceníme aj vyššiu manžetu rukavíc, vďaka ktorej neprenikne chlad a nečistoty do rukávov.

Obuv – veľmi dôležitá súčasť výbavy. Do chladného počasia rozhodne volíme cyklistické tretry s vyšším strihom, ktorý prekrýva členok, najvhodnejšie sú s nepremokavou membránou. Zamedzíme tak nie len premoknutiu obuvi, ale aj vniknutiu nečistôt dovnútra obuvi. Je vhodné, ak majú tretry dobre priľnavú podrážku, ktorá skvele funguje v blate, či nečistote.

Doplnky – je vhodné vziať si so sebou batoh, kam si môžeme zbaliť či už drobný proviant alebo náhradné suché oblečenie, ak sa chystáme na dlhšiu trasu. Ak má batoh navyše integrovaný systém na pitie, viete ho využiť celoročne. Dobrým doplnkom v chladnom počasí je tiež hrejivý nákrčník a termo čiapka do prilby.

Ako sa hovorí: „ Keď sa chce, všetko sa dá.“ Nehľadajme preto výhovorky prečo nešportovať v chladných mesiacoch. Hľadajme radšej riešenie ako sa to dá. Vhodne sa oblečte, vezmite správnych parťákov a už vám nič nebude brániť prekonávať nové výzvy.

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru