Nachádzate sa: Úvod > Blog > Cyklistické tretry áno – nie?

Cyklistické tretry áno – nie?

V prvom momente je potrebné sa odosobniť od myšlienky, že na bike stačia staré tenisky. Teda stačia, pokiaľ idete na „skladačke“ do susednej dediny na hodovú zábavu :). Každý normálny cyklista by určite mal mať správnu cyklistickú obuv. Takú, ktorá mu zabezpečí potrebný komfort a tiež rôzne ochranné prvky v závislosti od požiadaviek cyklistu, či typu jázd, ktoré zväčša podniká. K dispozícii sú rôzne verzie, ktoré ponúkajú rozmanitú technickú, či dizajnovú úroveň, čím dávajú možnosti výberu absolútne celému spektru cyklistov. Od občasných výletníkov až po náročných profesionálov. Aby sme si v tom urobili jasno, vysvetlíme si základné rozdelenie.

V základe rozlišujeme dve verzie cyklistických topánok – Flat, čo znamená s klasickou rovnou podrážkou a Clip, s integrovaným SPD systémom priameho kovového uchytenia na pedál.

Modely Flat svojim dizajnom pripomínajú klasické športové tenisky, či fashion snakers. Sú ideálne na pohodové celodenné výlety, kedy máte možnosť absolvovať v rámci cyklo tripu aj prechádzku, či obed v reštaurácii a stále pôsobíte dojmom civilizovaného človeka. Tretry od výrobcu Leatt sú v rôznych úrovniach prevedenia a sú označované Flat 1.0, 2.0 a 3.0. Základná rada 1.0 Flat má jednoduchý, estetický vzhľad pripomínajúci skôr bežné tenisky do mesta ako cyklo tretry, avšak poskytujú komfortný strih, zvršok s ochrannou vrstvou odolnou voči vode, antibakteriálny interiér a odolnú, dobre priľnavú podrážku Sticky Leatt Lab, ktorá zabezpečí spoľahlivú funkčnosť aj pri nepriaznivom počasí. Vyšší model 2.0 Flat má vylepšené technické parametre oproti základnému modelu – masívnejší dizajn, vyšší profil členkovej časti, ktorý pomáha lepšie ochrániť túto ľahko zraniteľnú časť, či odolnejšiu a viac tvarovanú podrážku FlatGrip. Je preto ideálny na časté cyklistické výlety spojené s krátkou prechádzkou, nesklamú však ani pri náročnejšom teréne. Rada 3.0 Flat ponúka ešte lepšie parametre oproti predchádzajúcemu modelu – napr. zvýšenú a spevnenú členkovú časť, robustnejší dizajn, výstelky s výbornou kompresnou podporou, spevnený zvršok či nepremokavú priedušnú membránu. Topánky 3.0 Flat sú vďaka svojim technickým špecifikáciám vhodné pre náročných cyklistov a sú výbornou voľbou aj na dlhšie a náročnejšie enduro tripy, či zjazd.

Modely Clip sú určené pre najnáročnejších cyklistov. Sú ideálne na zjazd a náročné terény, kedy je potrebný maximálny výkon pri šliapaní do pedálov. Tretry Clip majú integrovaný už spomínaný kovový systém SPD, vďaka ktorému sa upnú priamo na pedál a tým je zabezpečený vyšší výkon a tiež stabilita nohy na pedále aj počas nepriaznivých poveternostných podmienok, či akčného zjazdu. Modely Clip od výrobcu Leatt majú veľkú výhodu v tom, že systém SPD je integrovaný vo vnútri podrážky, čiže sa dajú bez obmedzenia použiť aj pri klasických pedáloch a pri chôdzi neťukáte po dlažbe ako slečna v lodičkách . Rozlišujeme tiež rôzne úrovne prevedenia, od jednoduchších po profesionálne. Základnou radou je 4.0 Clip. Vyniká robustnejším dizajnom evokujúcim masívnu tenisku, poskytuje zvýšenú a spevnenú členkovú časť, výstelky majú požadovanú kompresnú podporu. Každý cyklista ocení nepremokavú priedušnú membránu. Dodatočné spevnenie priehlavkovej časti zabezpečuje pridané zapínanie pomocou pracky na suchý zips. Vyššia rada 5.0 Clip vyniká okrem parametrov predchádzajúcej rady, zvrškom z 3-vrstvového, nepremokavého, priedušného materiálu. Má naviac zosilnenú ochranu členku a jednoduchšie zapínanie na pracku so suchým zipsom. Tvar topánky je subtílnejší. Na vrchole modelovej rady Clip sa nachádza model 6.0 Clip. Je určený pre cyklistov, ktorý vyžadujú profesionálny výkon a špičkovú technickú úroveň. Okrem technických parametrov ako je antibakteriálne, rýchlo schnúce vnútro, či proti zápachová úprava, kompresná podpora členka, či spevnená časť v oblasti prstov, je tento model unikátny vďaka nízkej hmotnosti, funkčnosti a úžasnému komfortu, avšak pri maximalizovanej ochrane nôh a členkov. Podrážka je z patentovanej, veľmi odolnej a priľnavej zmesi RideGripTM, ktorá je doplnená o medzivrstvy, ktoré tlmia nárazy a vibrácie. U tohto modelu je ako u jediného spôsob zapínania systémom rýchleho sťahovania šnúrok ATOP, čo výrazne uľahčuje rýchle obúvanie a reguláciu šírky topánky. Tak čo? Pomohli sme vám troška ozrejmiť aké je dôležité mať správnu cyklo obuv a nešetriť na svojom pohodlí, či bezpečnosti? Správny výber cyklistických topánok netreba podceniť, pretože tie správne tretry dodajú vášmu bicyklovaniu celkom iný rozmer. Všetky dostupné modely, farebné prevedenia a veľkosti nájdete v sekcii

www.foxracing.sk/shop/cyklo-oblecenie/panske/tretry/

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru