Nachádzate sa: Úvod > Blog > Cyklistická sezóna stále nekončí.

Cyklistická sezóna stále nekončí.

Nastalo obdobie roka kedy by sme vďaka počasiu najradšej sedeli doma, zababušení v teplej deke pri telke popíjali horúci čaj ( A.K.A. grog :)). Je celkom pochopiteľné, že sychravé, chladné počasie vôbec neláka von. Ale prečo neskúsiť zmenu? Predsa len prekonať lenivosť a vyjsť von do prírody, či už pešo alebo na bicykli? Vyvetrať si hlavu od povinností a stresu, za čo sa nám naše telo určite odvďačí.

Ak sme fázu nerozhodnosti prekonali a budeme bicyklovať aj v chladnom počasí je na nás, aby sme svojmu telíčku pri záťaži troška pomohli a vyhli sa tak nepríjemnému prechladnutiu. V prípade, že si nie sme istí koľko nám naše nadšenie vydrží, nie je potrebné investovať hneď na začiatku do profi výstroje. Je dobré začať najskôr s jednoduchšími termo návlekmi na nohy a ruky. Tie môžeme použiť s obvyklými cyklo šortkami či cyklo dresom. Výhodou je, že skvele zahrejú a keď sa oteplí, jednoducho ich zvlečieme a zbalíme do batoha. Keď nás predsa len nadšenie neopustilo a rozhodli sme sa venovať športu aj naďalej, mali by sme sa poobzerať po primeranom oblečení. Je potrebné si uvedomiť, že vzhľadom na často sa meniace jesenné alebo jarné počasie je nevyhnutné vrstvenie, najlepšie pozostávajúce zo športového oblečenia s technickými vlastnosťami, vďaka ktorému sú prebytočný pot a teplo odvetrávané od tela a sme tak stále v suchu a pohodlí. Výhodou vrstvenia je, že v prípade potreby môžeme jednotlivé vrstvy pridávať alebo uberať. Je absolútne nevhodné oblečenie napr. zo 100%-nej bavlny, ktoré nasiakne a zadržiava pot, čím sa telo prechladí a máme tak našliapnuté akurát k týždňovej PN-ke. Ak sa chceme tomuto efektu vyhnúť, volíme radšej funkčné termo tričko, ktoré kombinujeme s termo dresom alebo funkčnou mikinou, resp. vestou. Tieto vrstvy sú ako najlepšie kamošky a spolu fungujú dokonale. V zhoršenom počasí doplníme outfit o technickú cyklo bundu. Samozrejme, bunda musí tiež spĺňať už spomínané nevyhnutné technické parametre, ako je priedušnosť, odolnosť voči vode a vetru. Výber tej správnej cyklo bundy je hotová alchýmia, ale jej  výberu treba radšej obetovať viac času. Dôsledne zrovnať všetky parametre a naše požiadavky a podľa toho sa rozhodnúť.

Ak nám ľahký dážď neprekáža, stačí nám do batožiny pribaliť jednoduchú pláštenku, ktorá nezruinuje žiadny rozpočet. Najlepšie takú, ktorá sa dá zbaliť do čo najmenšieho rozmeru a  v batohu zostane priestor aj na proviant a servisné potreby. Ak sa chystáme na celodenný výlet a počítame s možnosťou rôznych výkyvov teplôt a typov počasia, respektíve, ak chceme tento kúsok šatníka využívať intenzívne a dlhšie obdobie, môžeme zainvestovať vyššiu čiastku a vybrať si z bohatej ponuky technicky najvyspelejších búnd, ktoré okrem obvyklých parametrov ponúkajú tiež tepelnú izoláciu napr. Polartec®. Je vítané, ak má bunda najnamáhanejšie časti spevnené, čím je podstatne predĺžená jej životnosť, čo vzhľadom na jej cenu určite privítame. Vhodné je, ak má bunda pridané možnosti odvetrania cez integrované zipsové vetracie otvory.

Máme vyriešenú hornú časť tela. Čo si oblečieme na tú dolnú? Bavlnené spodky po dedkovi necháme rozhodne doma :). Mali by sme zostať výhradne pri technickom oblečení. Dobrou voľbou sú termo nohavice, napr. v ¾ dĺžke, ktoré kombinujeme s podkolienkami cyklistickými šortkami. Takto zabijeme 2 muchy jednou ranou, ak by sa náhodou oteplilo. Termo nohavice vyzlečieme a môžeme šliapať do pedálov len v cyklo šortkách. V prípade, že nás pochytí totálny fanatizmus a plánujeme bicyklovať aj vo veľmi chladnom počasí, sú vhodné dlhé termo cyklo nohavice, ktoré sú odolné voči vode, vetru, nečistotám a poskytujú komfort vďaka tepelno-izolačnej vrstve.

Posledným článkom, ktorý nám chýba ku komplexnej výstroji sú cyklo rukavice. Mali by sme sa sústrediť na tie, ktoré majú nepremokavý materiál, prípadne sú zateplené a dlaň je z odolného materiálu, ktorý správne funguje aj pri mokrých, či blatom znečistených gripoch. Ideálne ak si do vaku pribalíte aj termo čiapku, ktorú určite oceníte počas prestávky pri obdivovaní krás jesennej prírody alebo si ju v prípade extra chladného počasia dáte na hlavu spolu s prilbou 

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru