Nachádzate sa: Úvod > Blog > Ako správne vybrať motokrosovú helmu

Ako správne vybrať motokrosovú helmu

Pri výbere správnej helmy zrejme ako prvé začnete pátrať na internete. Avšak pozor! Vyvarujte sa dvoch vecí – treba ignorovať rady a názory „naslovovzatých odborníkov“ z diskusných fór (zvyčajne ich skúsenosti začínajú a končia konštatovaním „ môj kamoš má prilbu značky XY a je na ..., ja by som si v živote od XY nič nekúpil“). A druhá vec, treba zvážiť objednávanie „naslepo“ z neoverených online shopov, ľahko sa vám môže stať, že vaša „nová láska“ nebude ani zďaleka vyzerať tak ako na obrázku, veľkosť bude najskôr pre mladšieho brata, resp. nebude mať šilt atď. A žeby ste sa dočkali výmeny alebo aspoň vrátenia peňazí je tiež hraničiace s nulovou pravdepodobnosťou.

Ale vráťme sa k téme správneho výberu motokrosovej helmy...

Po vynechaní márnych pokusov opísaných v prvej časti, šťastne pokročíme do druhej fázy a položíme si, a samozrejme, aj odpovieme na najdôležitejšiu otázku: „Vážim si sám seba a je prvoradé moje zdravie?“ Vyberte si správnu odpoveď:

A, samozrejme
B, ide mi hlavne o cenu

Začneme z kratšieho konca... odpoveďou „B“. Ak ste si vybrali túto odpoveď, zbehnite k najbližšiemu garážovému predajcovi, ktorý vám prilbu ochotne predá, samozrejme s adekvátnou zľavou „akože po známosti“, výbehový model z konca minulého storočia, síce o dve čísla väčšiu, ale cena bude skvelá. Prípadne si zadovážte nejakú „málo jazdenú“ na online burze, tiež za skvelú cenu, len pôvod si nepamätá už ani Google, takže na náhradné diely rovno zabudnite.

V prípade, že ste si vybrali odpoveď „A“ sme si hneď ujasnili, že nebudeme šetriť na sebe a sme si vedomí, že výberom vhodnej helmy si môžeme zachrániť nie len zdravie, ale aj život. Vyberáme si rozhodne renomovanú značku, ktorá má tradíciu, ponúka špičkovú kvalitu a nové technológie, čo znamená, že nebude lacná. Všetci predsa vieme, že vývoj nových materiálov a technológií je poriadne drahá vec... Hádam netreba pripomínať, že zásadne vyberáme certifikovanú prilbu, čo znamená, že spĺňa všetky potrebné testy, homologačné podmienky a celý výrobný proces je pod prísnym dozorom.

Ak máte to šťastie a máte v okolí dobrú predajňu, nájdite si dostatok času a choďte tam. Poraďte sa s odborníkmi. Vyskúšajte si viacero modelov, resp. značiek, aby ste sa vedeli lepšie a ľahšie rozhodnúť. Zvyčajne platí, čím vyššia rada, tým sú použité odolnejšie materiály, najnovšie technologické vychytávky, či najprepracovanejší ventilačný systém. Dokonale fungujúci ventilačný systém by dokonca mal byť samozrejmosťou. Možno si poviete: na čo mi asi tak bude? Ale je veľmi dôležitý pri udržaní tepelného komfortu počas jazdy, a navyše prúd vzduchu musí byť vedený tak, aby ste po jazde 1. nevyzerali ako zmoknuté kurča a 2. neprechladli a nemuseli na druhý deň sedieť v ambulancii ORL. Štandardom u najvyšších radov motokrosových prílb je použitie trojice high-tech materiálov karbon/kevlar/titan, čo radikálne zvyšuje úroveň bezpečnosti a odolnosti pri náraze. Je vítané, ak je pridaný najnovší antirotačný systém MIPS, resp. Turbine, ktorý pomáha pohltiť energiu nárazu a zabrániť tak poraneniam mozgu.

U nižších radov s radosťou tolerujeme polykarbonátovú „škrupinu“ – rozumej vonkajší obal, keďže nemienime jazdiť profesionálne a chceme sa udržať v priaznivej finančnej hladine. Dokonca veľa užívateľov cielene vyhľadáva nižší rad, pretože im lepšie vyhovuje tvar „škrupiny“ a výstelky sú menšie/mäkšie, čiže aj na prvýkrát dobre sedia. Zvyčajne bývajú výstelky z  trvácnej a odolnej EPS penovky a je skvelé, ak sú teplom adaptabilné, čo znamená, že keď sa prvý krát hrdo preveziete s vašou novou helmou na hlave, zohrejú sa a vtedy sa dotvarujú presne na vašu hlavu. Z tohto dôvodu platí, že nielen ženy a motorky sa nepožičiavajú, ale ani helmy. Príjemný tepelný komfort nám aj u helmy nižšieho radu zabezpečí ventilačný systém, ale už s menej prepracovaným nasávacím systémom ako u vyšších radov. Veľkou výhodou je, ak sa už aj pri prilbách z nižších radov dajú všetky výstelky vyberať, vďaka čomu je údržba veľmi jednoduchá, teda pokiaľ nie ste leniví J.

Ešte drobná poznámka na záver – je dôležité nezabudnúť vyskúšať si, aký tvar a veľkosť má priezor helmy. Ak je dostatočné veľký, budete mať výborný rozhľad a dobre vám budú v helme sedieť motokrosové okuliare. V prípade, že je priezor malý a ešte sa navyše zúži rámom okuliarov, neuvidíte dostatočne do strán, čo môže mať za následok vznik nebezpečných situácií.

Je ťažko zvoliť univerzálny kľúč pri výbere ideálnej motokrosovej helmy, ale keď si dáte na hlavu „tú pravú“, budete mať pocit dokonalého pohodlia a bezpečnosti... Vtedy môžete zakričať BINGOOO! Našli ste, čo ste hľadali. Lebo správna helma nie je o váhe, dizajne, modelovom rade, ale či, a hlavne, ako vám sedí. Jednoducho, vaša hlava si zaslúži to najlepšie...

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru