Nachádzate sa: Úvod > Blog > Ako si vybrať vhodné cyklistické oblečenie

Ako si vybrať vhodné cyklistické oblečenie

O skvelý zážitok z jazdy na dvoch kolesách sa postará nielen bicykel, ale aj vhodne zvolené oblečenie. Na čo sa zamerať pri výbere prilby a podľa čoho nájsť najvhodnejší cyklodres? Aj to vám prezradí náš sprievodca výberom cyklistického oblečenia. Kde začať?

Cyklistická prilba

Najdôležitejším kúskom výbavy na bicykel je helma. Ako si vybrať tú správnu? Základom je prispôsobiť prilbu účelu – jazdíte na bicykli hlavne po cestách? Siahnite po cestných helmách s lepšou aerodynamikou. Milujete downhill alebo náročnejší lesný terén? Lepšie sú pre vás integrálne prilby s chráničom brady ako napríklad Leatt cyklo prilba MTB 3.0 Enduro. Ak jazdíte v prírode a na aerodynamike vám až tak nezáleží, skvelým riešením sú MTB alebo allmountain helmy. Dôležité je, aby ste siahli po kúsku s certifikáciou, ktorá dohliada na splnenie prísnych technických noriem.

Pre lepší pôžitok z jazdy sú vhodnejšie prilby, ktoré nezaťažujú krk – tie s nižšou hmotnosťou. Cyklistickú helmu sa nemusíte báť objednať ani cez internet – odmerajte si obvod hlavy krajčírskym metrom a získané rozmery porovnajte s tými od výrobcu. Po nasadení vás prilba nesmie tlačiť, preto je výhodou, ak si jej veľkosť dokážete ešte dodatočne prispôsobiť. Určite oceníte aj kvalitné odvetrávanie, no ak plánujete jazdiť na bicykli aj v zime, siahnite po helme s uzatvoriteľnými otvormi. A čo farba? Jej výber je čisto na vás, no pamätajte, že krikľavejšie farby zvyšujú vašu viditeľnosť na cestách.

Cyklodres

Cyklodresy v porovnaní s obyčajnými tričkami majú veľkú výhodu – odvádzajú pot, držia vás v suchu a majú dobré odvetrávanie. Patríte medzi rekreačných jazdcov? Siahnite po teplejšom cyklistickom drese, pokojne s dlhými rukávmi a voľnejším strihom, ktorý využijete počas jari aj v chladnejšom počasí. Chcete mať čo najlepšiu aerodynamiku? V tom prípade si vyberte obtiahnutejší dres. Jazdíte aj v zime? Vhodným riešením môže byť vrstvenie – termotričko, cyklodres a navrch nepremokavá bunda na bicykel. Viac vrstiev však môže niektorých jazdcov obmedzovať v pohybe, preto je lepšie si najprv zistiť, čo vám najviac vyhovuje. Plánujete jazdiť aj dlhšie trasy? Určite siahnite po dresoch s vreckami a reflexnými prvkami.

Cyklistické nohavice

Správne zvolené nohavice alebo šortky na bicykel by mali zvýšiť komfort z jazdy. Základom je optimálna veľkosť a dobrá vložka, ktorá vás chráni v oblasti sedla. Cyklonohavice sa často nosia bez spodnej bielizne, preto je výhodou, keď sú vyrobené z antibakteriálneho materiálu s čo najmenším počtom švov, ktoré vám môžu znepríjemňovať jazdu. Pri ich výbere sa zamerajte aj na počet panelov (kusov, z ktorých sú cyklonohavice ušité) – v zásade platí: čím menej panelov, tým sa budete cítiť pohodlnejšie. Ak si cyklonohavice kupujete na downhill do každého počasia, siahnite po dlhom, voľnejšom strihu a odolnom materiáli, ktorý vás ochráni aj pri páde.

Cyklistické rukavice

Cyklistické rukavice vás chránia pred otlakmi, chladom, kĺzaním rúk z riadidiel aj pri páde. Ako si však vybrať tie najvhodnejšie? Hoci sa rukavice na bicykel s krátkymi prstami v lete javia ako najlepšia voľba, zohľadnite pri ich výbere spôsob jazdy. Budete ich používať na downhill? Je lepšie, keď chránia celé prsty vrátane spevnených častí na kĺboch. Základom je, aby cyklo rukavice na leto boli priedušné a tie do chladnejšieho počasia by mali byť naopak zateplené. Pri ich výbere sa zamerajte na umiestnenie výstelky, ktorá by mala byť najmäkkšia v oblasti dlaní a v mieste, kde začínajú prsty. Samozrejmosťou je správna veľkosť, vďaka ktorej neprídete o citlivosť v prstoch pri ovládaní páčok.

Pozrite si našu ponuku a vyberte si skvelé cykloblečenie pre dámy aj pánov.

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru