Nachádzate sa: Úvod > Blog > Ako si vybrať motokrosové oblečenie, aby ste boli spokojní

Ako si vybrať motokrosové oblečenie, aby ste boli spokojní

Motokros je krásny šport, ktorý so sebou prináša nezabudnuteľné zážitky. Okrem stroja však záleží aj na výbere vhodného oblečenia. Ak si vyberiete správne, zážitok z jazdy bude ešte silnejší. Na čo si dať pozor pri kúpe motokrosového oblečenia? Náš prehľadný sprievodca vám to prezradí.

Motokrosová prilba

Štatistiky hovoria o tom, že prilba pri nehode zníži riziko úmrtia o 37 % a poškodenie mozgu až o 67 %. Na čo si pri výbere motokrosovej helmy posvietiť? Základom je vybrať si takú, ktorá je pre tento štýl určená – hľadajte prilby s označením MX alebo Enduro, medzi ne patrí napríklad Fox V3 Idol ECE. Veľkým plusom je, keď helma okrem hlavy chráni aj krk. A z čoho by mala byť vyrobená? Medzi najľahší a zároveň najodolnejší materiál patrí karbón, pripravte sa však na vyššiu cenu.

Ďalším ľahkým a odolným materiálom je sklolaminát. V žiadnom prípade však nekupujte ľahšiu prilbu, ktorá sa lepšie nosí, na úkor jej bezpečnosti. Veľmi dôležitý je aj správny rozmer. Pri helme akurátnej veľkosti cítite, ako vám obopína hlavu, no zároveň z jej nosenia nemáte nepríjemný pocit. Práve vďaka optimálnym rozmerom sa vám prilba pri páde nezošmykne z hlavy a dôkladne vás ochráni. Okrem toho určite oceníte kúsky s dobrou aerodynamikou, ktorá znižuje záťaž krku, a kvalitným vetraním. Ideálne je, keď otvory na ventiláciu v prípade zlého alebo chladného počasia môžete uzavrieť.

Motokrosové oblečenie

Počas leta je dres na motorku jedným z obľúbených kúskov – má skvelú priedušnosť, odvádza pot a vďaka voľnému strihu je pohodlný aj v kombinácii s chráničmi. Motokrosové dresy sa často predávajú v kombinácii so špeciálnymi nohavicami. Tie majú spevnené časti v najnamáhanejších častiach, niektoré dokonca majú kožené panely, ktoré zabránia prepáleniu od výfuku.

Základom je, aby ste v motokrosovom oblečení cítili pohodlne a neobmedzovalo vás v pohybe. Počas chladnejších dní môžete dres doplniť bundou. Pri ich výbere si dajte záležať, aby boli vodeodolné, udržiavali teplo a zároveň mali dobrú priedušnosť. Takéto bundy majú väčšinou aj zipsy na strategických miestach, ktoré sa používajú ako ventilácia, a sú vhodné na jazdenie aj počas leta.

Motokrosové rukavice

Motokrosové rukavice ocení každý jazdec z dvoch dôvodov – chránia ruky pri páde aj pred lietajúcim štrkom, no hlavne vďaka svojmu protišmykovému povrchu pomáhajú pri lepšom ovládaní stroja. Na čo si dať pozor pri ich výbere? Snažte sa vyhnúť rukaviciam na motokros s vnútornými švami, ktoré sú značne nepohodlné. A čo materiál? Na kožené rukavice sa môžete spoľahnúť v každom počasí, no v porovnaní s nylonovými majú kratšiu životnosť. Dôležité je, aby vám dokonale sedeli, chránili kĺby prstov a boli spevnené v oblasti dlaní.

Chrániče na motokros

Okrem hlavy by ste si mali chrániť aj ďalšie dôležité časti tela, preto by hrudný chránič mal byť pre vás samozrejmosťou. Ak je správnej veľkosti a anatomicky prispôsobený, pokryje celý hrudný kôš vrátane životne dôležitých orgánov bez obmedzenia v pohybe. Veľmi dôležitý je aj krčný chránič, ktorý pri páde tlmí energiu nárazu a znižuje riziko poškodenia stavcov. Okrem vnútorných orgánov myslite aj na horné a dolné končatiny.

Kolenné a lakťové chrániče by pre vás mali byť samozrejmosťou. Máte strach, že vás budú obmedzovať v pohybe? Ak vyberiete správnu veľkosť, bez problémov môžete ohýbať ruky aj nohy. V prípade, že ste mali v minulosti úraz, postihnuté miesto vám pomôžu spevniť ortézy. Určite však myslite aj na kvalitné topánky, ktoré ochránia citlivé oblasti ako členky či píšťaly.

Hľadáte spoľahlivé chrániče či oblečenie na motorku? Pozrite si našu ponuku a objavte tie najvhodnejšie kúsky.

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru