Nachádzate sa: Úvod > Blog > Ako si vyberať chrániče chrbta a krku?

Ako si vyberať chrániče chrbta a krku?

Chrániče sú neodmysliteľnou súčasťou výbavy každého motorkára či priaznivca extrémnej jazdy na bicykli. Zvyšujú totiž našu bezpečnosť a naopak, znižujú riziko, prípadne rozsah zranení pri možných pádoch a v niektorých situáciách dokážu dokonca zachrániť aj život. Medzi chrániče, ktoré chránia životne najdôležitejšie časti tela, patria chrániče chrbtu a chrániče krku. Ako si ich vyberať?

Dôležitá je správna veľkosť chráničov

Aj v prípade chráničov chrbta, aj chráničov krku je dôležité vybrať si tú správnu veľkosť. Ak by bol totiž chránič menší, znižoval by komfort z jazdy a ak by bol naopak väčší, na tele by správne nesedel. Nehovoriac o tom, že takého chrániče by nedokázali plnohodnotne plniť svoju hlavnú funkciu, a to poskytovať prvotriednu ochranu pre jazdca. Zvyčajne sú chrániče označované štandardnými veľkosťami ako aj iné oblečenie, preto si vyberajte také vo vašej konfekčnej veľkosti. Niektoré prevedenia chráničov sú ale dostupné len v jednej veľkosti, pričom tie poskytujú možnosť ich prispôsobenia na konkrétne telo.

Bezpečné a odolné materiály príjemné na nosenie

Všetky chrániče by mali byť vyrobené len z kvalitných a funkčných materiálov, ktoré garantujú maximálnu bezpečnosť. Navyše, tieto materiály by mali mať ešte aj svoje obaly určené na tlmenie energie prípadného nárazu, príjemné nosenie a reguláciu vlhkosti. Materiály musia spĺňať požiadavky na pevnosť, no zároveň sa od nich očakáva nízka hmotnosť pre bezproblémové pohybovanie sa. Nehovoriac o ich úprave zodpovedajúcej prirodzenej anatomickej stavbe človeka.

Možnosti prevedenia chráničov chrbta a krku

Medzi krčnými chráničmi sa dnes uprednostňujú také, ktoré nechránia výlučne len krk, ale siahajú aj ho horných častí chrbtice a spredu zas do hornej časti hrudníka. Tým poskytujú komplexnejšiu ochranu. Chrániče chrbta by zas mali obsahovať pohodlné a nastaviteľné popruhy na ich fixovanie, a to v oblasti ramien a brucha. Možno však zvoliť aj kombinovaný typ chrániča, kedy je ten chrbtový spojený s chráničom hrudníka.

Na záver je nutné dodať, že kupovať by ste mali len tie chrániče, ktoré sú kvalitné. Garanciou kvality je aj certifikácia potvrdzujúca, že chránič je spoľahlivý. V našom internetovom obchode nájdete samozrejme výlučne certifikované chrániče chrbta, krku či iných častí tela.

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru