Nachádzate sa: Úvod > Blog > Ako sa na bicykel obliecť z hľadiska viditeľnosti a bezpečnosti?

Ako sa na bicykel obliecť z hľadiska viditeľnosti a bezpečnosti?

Prepadli ste aj vy čaru cyklistiky a z času na čas si spravíte malý cyklo výlet? Nezabúdajte, že sa naň treba poctivo pripraviť. A to nielen skontrolovať svoj bicykel, nachystať si dostatok tekutín a občerstvenia, ale aj zvoliť správne cyklo oblečenie. Na bicykli totiž musíte byť dostatočne viditeľní a zároveň chránení pri možných pádoch. Ako sa na bicykel obliecť z hľadiska viditeľnosti a bezpečnosti?

Ideálne je nosiť cyklistický dres s dostatkom reflexných prvkov

Ak bicykel využívate len na krátke jazdy, nemusíte sa naň špeciálne obliekať. Postačí vám bežný športový odev, ktorý je vhodné doplniť reflexným pásikom. Ak sa však cyklistike venujete pravidelne, chodíte s vašim bicyklom na výlety či dlhšie túry, z hľadiska väčšieho komfortu a bezpečnosti by ste mali mať oblečený cyklo dres. Ten nielenže vytvorí pohodlie pre vaše telo, no rovnako zabezpečí, aby ste boli aj v horších svetelných podmienkach stále dobre viditeľný. Cyklo dresy sú vyrábané z funkčných materiálov, ktoré výborne odvádzajú vlhkosť, pot a regulujú teplotu tela. Vďaka nim sa budete cítiť príjemne aj počas horúčav či chladnejšieho sychravého počasia. Okrem materiálov sú na dresoch veľmi dôležité zakomponované reflexné prvky. Ideálne je, ak sa nachádzajú na viacerých častiach dresu, aby bola dobre vykreslená silueta cyklistu aj pri jazde vo večerných hodinách.

Prečo by mala byť cyklistická helma samozrejmosťou?

Druhým dôležitým bezpečnostným prvkom pri jazde na bicykli sú prilby. Tie sa príliš nepodieľajú na zvýšení viditeľnosti, no výrazným spôsobom cyklistov chránia pri prípadných pádoch. Nosenie cyklistických prílb prikazuje aj zákon, a to počas jazdy mimo obce, pre deti do 15 rokov dokonca aj v obci.

Cyklo prilba je tvorená odolnou plastovou škrupinou, pod ktorou sa nachádza vrstva mäkšej hmoty z polypropylénu alebo polystyrénu. Ak dôjde k nárazu hlavy na tvrdý podklad, tieto vrstvy absorbujú vzniknutú silu, čím sa výrazne znižuje riziko vzniku vážnych poranení hlavy. Prilby pri väčších nárazov niekedy prasknú, no to je len obraz ich funkcie pohltiť energiu. Nezabúdajte, že prilbu by ste mali meniť pri jej častom využívaní aspoň po piatich rokoch, pretože sa opotrebúva pôsobením UV žiarenia, vlhkosti a ďalších vplyvov.

Prilba vždy pre konkrétny typ bicykla

Prilbu na cyklistiku musíte prispôsobiť tomu, či jazdíte na ceste, v teréne alebo sa venujete adrenalínovejším jazdám. Na cestu sú vhodné odľahčené helmy bez zadného štítu, pri horskej cyklistike v náročnejších podmienkach je prítomnosť tohto štítu nevyhnutná. Pri BMX či iných extrémnych formách jazdenia je ideálne mať veľkú prilbu, ktorá chráni celú plochu hlavy vrátane brady.

Nezabúdajte na okuliare a rukavice

Okrem hlavy si pri cyklistike musíme chrániť aj oči, preto je odporúčané nosenie špeciálnych cyklistických okuliarov. Zabúdať by ste nemali tiež na rukavice, ktoré jednak zlepšujú držanie riadidiel, no zároveň vás pri páde ušetria od nepríjemných odrenín rúk.

Kompletnú výbavu pre každého cyklistu, ktorá zabezpečí dostatočnú viditeľnosť a bezpečnosť, vám ponúkame v internetovom obchode Foxracing.sk.

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru