Nachádzate sa: Úvod > Blog > Recenzia: Bunda LEATT GPX 4.5X

Recenzia: Bunda LEATT GPX 4.5X

Bundu som dostal na funkčný test od firmy FOX RACING Slovakia, aby boli jej vlastnosti odskúšané v rally za ťažkých podmienok. Skúšky prebehli na Intercontinental Rally 2017 po dobu 7 dní (potom som vypadol). Test je zameraný výlučne na športové použitie bundy, nezapodievam sa jej vhodnosťou na cestovanie a bežné nosenie.

Čo by malo spĺňať motorkárske offroad oblečenie, so špecifikáciou na rally? Je to súbor vlastností: materiálová vhodnosť, kvalita šitia a strihu, estetika, pohodlnosť a hlavne funkčnosť.

Všeobecný opis:

Bunda LEATT GPX 4.5 je prednostne určená na športové offroadové jazdenie na motocykli. Tomu sa prispôsobuje jej konštrukcia. Vyrába sa vo viacerých farebných kombináciách, ja som dostal v prevedení limetkovo modrá, veľkosť XXL (meriam 180cm, váha 94kg).

Bunda pozostáva zo samostatného žaketu s odnímateľnými rukávmi. Zapínanie žaketu je na zips, pričom zipsovanie nie je dodatočne prekryté voči prefúkaniu. Žaket má golier, prispôsobený na nosenie chrániča krku Leatt. V prednej časti sú tri zapustené vrecká, pričom jedno je hore a dve dole. Zo zadnej strany je vzadu našité veľké vrecko. Pozostáva z časti prístupnej zhora so suchým zipsom a z časti prístupnej zboku so zipsom. Vzadu hore je samostatné vrecko na umiestnenie camelbaku. Bunda je zvnútra podšitá tropikom.

Strih a konštrukcia:

Strih bundy ako celku je vhodne prispôsobený športovému účelu. Žaket neobmedzuje v pohybe a zároveň dobre sedí na celotelovom chrániči. Na dotyk pevná tkanina dobre chráni telo pred poškodením.

Bunda dobre fungovala počas sedenia aj státia na motorke a nebola obťažujúca. Dôležitým faktom sa ukázalo rovnomerné zaťaženie váhy bundy na pleciach, pretože pri rannom štarte je celková hmotnosť značná. Aj po celodennom nosení nič jazdcovi nezavadzalo a nevadilo.

Krčný chránič je dobre integrovateľný do bundy a neprekáža v pohybe. Za chladu bunda dobre chráni krk pred prechladnutím.

Rukávy sa dajú oddeliť jednoducho, pričom všetky zipsy na bunde sú dostatočne pevné a robustné. Oceňujem ich ovládateľnosť aj počas zanesenia nečistotami.

Úložné priestory:

Na rally pretekoch potrebuje jazdec niesť so sebou niekoľko nevyhnutností. Camelbak s vodou, niektoré teplé súčasti oblečenia, satelitný a mobilný telefón + k obom  12V nabíjačky, SPOT a GPS sledovacie zariadenie, doklady a niekoľko ďalších nevyhnutností. Elektroniku zásadne nosím v bunde, pretože na motorke hrozí jej zničenie od neustálych vibrácií. Z tohto dôvodu je potreba mať na bunde dostatok primerane veľkých vreciek. Zároveň by mali byť vhodne rozmiestnené, aby pri naplnení nezavadzali v pohybe.

Na prednej strane bundy sú tri vrecká, ktoré sú všité do vnútra žaketu. Pri ich naplnení je problém so zapínaním bundy, pretože je dosť napnutá. Hore chýba jedno vrecko, aby boli rovnomerne rozmiestnené a tým umožnili lepšie nosenie vecí v bunde. Zadné vrecko, našité zvonku, má správny rozmer aj umiestnenie. Nedostačuje jeho hĺbka, pretože materiál umožňuje naloženie materiálu do malej vrstvy. Zároveň je hlavné vrecko zhora kryté iba suchým zipsom, bez poistenia zipsom. Bočný zipsový vstup je v poriadku.

Vetranie:

Bunda je vo svojej podstate koncipovaná ako športová, pričom vetranie tela pretekára je počas fyzického výkonu hlavne pomocou kombinácie rôznych materiálov. Na hrudi a na chrbte sú dostatočne veľké plochy z priedušnej tkaniny, zabezpečujúce pri rýchlosti prívod a odvod vzduchu na trupe jazdca. Výmena vzduchu je dostatočná na vetranie, ale zároveň nie príliš veľká počas ranného chladu. Pri ranných mrazoch bolo nutné nosiť na vrchu ešte tenký nepremok.

Rukávy majú na koncoch možnosť zdrhovania. Ich konštrukcia neobsahuje plochy z priedušnej látka a ani vetracie zipsy, čo sa za tepla ukazuje ako problém. Problém čiastočne riešilo čiastočné odopnutie rukávov a povolenie zdrhovadla na konci. Vtedy mohol vzduch aspoň čiastočne prúdiť rukávom.

Camelbak:

Zásobovanie vodou je v zadnej časti žaketu. Zvonku má zips, za ktorým sa nachádza vrecko z tropika. Doň pasuje originálny camelbak na tekutinys objemom do 2,5 litra, s posuvným lištovým uzáverom. Sáčok je opatrený malým plastovým madlom, ktoré sa dá zavesiť do háčika v bunde, aby stálo vo vzpriamenej polohe. Madlo je dosť krehké a v chlade sa ľahko odlomí.

V prsnej časti bundy sú dva otvory, ktorými podľa potreby jazdec prestrčí hadicu s náustkom na pitie tekutiny. Hadička sa rýchlospojkou pripája d dolnej časti camelbaku. Systém funguje dobre.

Odolnosť bundy:

Bunda je ušitá z kvalitných materiálov, odolných voči bežnému predratiu, aj voči pretrhnutiu pri pádoch. Zároveň oceňujem vysokú výdrž pri zrážkach s konármi akácií, ktorých tŕne bez problému prederavia pneumatiku.

Zároveň kvalita prešitia spojov je na vysokej úrovni pevnostnej aj estetickej. Materiál preukázal pevnosť počas pádu v 6. etape vo vysokej rýchlosti do kameňov. Všetko prebehlo bez viditeľného poškodenia bundy.

Estetika:

Motorková bunda má okrem funkčnosti tiež primerane vyzerať. Z hľadiska estetického hodnotím bundu kladne. Strih a kombinácie farieb vyzerajú podľa ich použitia decentne a dynamicky zároveň. Dokonca aj v „huličských“ farbách je príjemná na pohľad. Jednotlivé funkčné prvky (zipsy, vrecká...) sú prehľadne odlíšené. Strih pôsobí tak, že jazdec nevyzerá v bunde zbytočne mohutne, alebo naopak príliš napasovaný.

Celkové zhodnotenie:

Bunda LEATT GPX 4.5 je vyslovene športovým oblečením. Chráni vhodne pred vetrom, no prevetráva zároveň. Nechráni pred dažďom. Má primerane odolný materiál, odkladacie vrecká a systém na nosenie vody. Strih je moderný, umožňuje dobrú pohyblivosť používateľa. Považujem bundu za vydarený kus športového oblečenia, ale neodporúčam ju na cestovanie.

Odporúčané vylepšenia

1. Doplniť ešte jedno vrecko na hrudi a prípadne ešte jedno malé „tajné“ z vnútra žaketu.

2. Zadné vrecko urobiť objemnejšie do hĺbky a pridať poistný zips aj hore.

3. Na rukávoch (prípadne aj pod pazuchami na bokoch) pridať vetracie zipsy.

4. Spevniť madielko na camelbaku.

Klady celkovo:

Výborný pomer cena – kvalita, dobrý strih, farebnosť a remeselné vyhotovenie, odolný materiál, dobrá pohyblivosť a roznesenie váhy.

Zápory celkovo:

Málo odkladacích priestorov a vreciek, nevyhovujúci vetrací systém na rukávoch.

 

Vypracoval: Peter HARO Haršáni

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru