Nachádzate sa: Úvod > Blog > Prečo sú dôležité kvalitné motoristické topánky a ako by ste sa mali obuť na jednotlivé tipy motoriek?

Prečo sú dôležité kvalitné motoristické topánky a ako by ste sa mali obuť na jednotlivé tipy motoriek?

Mnoho motocyklistov nie je stále zodpovedných voči svojmu bezpečiu a zdraviu a stále si na motorku sadajú bez kvalitnej obuvi. Tá je spolu so špeciálnym moto oblečením hlavnou súčasťou výstroja. Prečo je potrebné nosiť originálne moto čižmy či topánky a aká obuv je vhodná pre jednotlivé triedy motoriek?

Oblečenie a doplnky na aktívny odpočinok, vrátane motoristickej obuvi, nám majú spríjemniť naše aktivity, vylepšiť náš komfort a zároveň zmierňovať prípadné následky nešťastných nehôd. Aj preto musia byť vyrobené z prvotriednych materiálov špičkovými technológiami tak, aby nám poskytli len tú najvyššiu kvalitu.

Fixácia nohy či extra výstielky na zmiernenie dôsledkov nárazov

Pre moto obuv je nesmierne dôležitá pevnosť, ktorá je hlavným predpokladom pre vysokú stabilitu nohy. Tá v topánke nesmie „lietať“, ale musí byť fixovaná a maximálne spevnená. Pri prípadných pádoch alebo nárazoch je vďaka tomu znížené riziko vzniku vykĺbenín či zlomením. Práve to je dôvodom, prečo sú moto topánky zväčša vyššie, minimálne siahajúce do výšky členku. Zároveň je ideálne, ak majú moto topánky aj extra výstielky, najmä v oblasti členkového kĺbu či podrážky. Tie výrazne zmierňujú prudké nárazy o tvrdý podklad.

Moto obuv musí byť teplá, no zároveň dobre odvetrávaná

Vášeň z jazdy na motorke často neodradí ani chladné a nepriaznivé počasie. Motoristická obuv preto musí byť dostatočne preteplená, aby cyklista nepociťoval chlad práve od nôh. Tu však treba poznamenať, že topánky nemožno úplne uzatvárať, inak by sa v nich mohla kumulovať vlhkosť, zvyšovalo sa potenie nôh a vyskytoval sa s ním spojený nepríjemný zápach. Aj preto si pri kúpe moto čižiem alebo topánok všímajte, či majú dostatok vetracích otvorov.

Aké topánky zvoliť na skúter, silnejšiu cestnú motorku a do terénu?

Už pri jazde na cestnom skútri je nutné myslieť na vhodnú obuv. I keď ešte nemusíte siahať po originálnych moto topánkach či čižmách, myslite na svoju bezpečnosť a preferujte stabilnú obuv. Na skútri noste kvalitnejšie topánky s vyššou podrážkou siahajúce aspoň po členky či členkové tenisky. Dámy by v žiadnom prípade nemali jazdiť na topánkach s podpätkami, pretože s nimi výrazne riskujú.

Akékoľvek silnejšie stroje si už vyžadujú originálnu motoristickú obuv. V prípade cestných motoriek majú jazdci možnosť siahnuť po členkových topánkach alebo vysokých čižmách, ktoré navyše poskytujú ochranu aj pre holennú kosť. Tie by mali mať hneď viaceré úrovne zapínania (napríklad klasický zips + suchý zips alebo šnúrky + suchý zips), integrovanú ochranu členku a platformy nohy či kvalitnú protišmykovú podrážku, v ideálnom prípade tenkú. Samozrejmosťou je vodotesný materiál a zabezpečené odvetrávanie. Cestní cyklisti si istotne potrpia na typický štýl, a preto pre nich výrobcovia pripravili viaceré prevedenia moto obuvi, ktoré s ním kráčajú ruka v ruke.

Čižmy na enduro či cross musia mať spevnenú celú konštrukciu, vrátane časti chrániacej holeň, pretože v teréne nikdy neviete, čo vám môže počas jazdy naraziť do nohy. Čižmy sú zväčša na konci zúžené tak, aby dokonale obopli nohavice a nedostali sa pod ne žiadne čiastočky terénu. Obrovské nároky sú kladené najmä na podrážku, ktorá musí vytvárať dobrú odrazovú plochu na akomkoľvek podklade a zároveň byť vysoko citlivá pri radení. Viaceré čižmy majú navyše pri podrážke z vnútornej strany kovovú výstielku, ktorá zvyšuje oporu nohy a zlepšuje prenos energie pri prudkých nárazoch.

Myslite na pohodlie a bezpečnosť vašich nôh ešte pred jazdou a zabezpečte si kvalitnú moto obuv. Nájsť ju môžete aj v našom internetovom obchode.

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru