Nachádzate sa: Úvod > Blog > Ako vybrať chrániče pre malého motorkára

Ako vybrať chrániče pre malého motorkára

Kúpou motorky sa investícia do vašej ratolesti ešte nekončí. Každý rodič chce pre svoje deti to najlepšie, a pri tomto športe sa podcenenie chráničov nevypláca. Sú to práve helma, „korytnačka“, čižmy či chrániče lakťov a kolien, ktoré sa postarajú o bezpečnosť vášho dieťaťa. Aj keď na prvý pohľad ide o vysokú investíciu, na dnešnom trhu nájdete spoľahlivé chrániče vyrobené z kvalitných materiálov za prijateľné ceny. Čo nesmie chýbať, aby ste zabránili vážnejším zraneniam ako odrený lakeť či poškriabané koleno?

Helma

Základným kameňom výbavy každého motorkára je helma. Inak tomu nie je ani pri deťoch, ak však chcete skutočnú kvalitu, nenechávajte jej výber na ratolesť. Prečo? Deti si vyberajú podľa vzhľadu a nie funkčnosti. Už je na vás, aby ste našli tie najvhodnejšie s požadovanou kvalitou, z ktorých si váš syn či dcéra vyberú tú najkrajšiu. Na čo by ste sa mali sústrediť? Začnite kvalitou vnútornej výstelky, ktorá by mala byť obzvlášť kvalitná najmä v oblasti lícnych kostí. Helma nechráni iba hlavu dieťaťa, ale aj krk. Spĺňa tá vami vybraná aj toto?  

Samozrejmosťou by mal byť ľahký a zároveň pevný materiál, ktorý nebude detský krk priveľmi zaťažovať. Jednou z najlepších možností je vystužený polykarbonát či karbón. A čo veľkosť? Niektorí rodičia majú tendenciu kúpiť detskú helmu väčšiu, lebo hlava rastie a novú sa im nechce kupovať už o rok. To je chyba, väčšia prilba nechráni tak účinne a pri páde sa môže zošuchnúť z hlavy. Preto vždy berte správnu veľkosť. Pri kúpe prilby nezabudnite ani na okuliare, ktoré chránia oči a zároveň zvyšujú komfort z jazdy.

Chránič hrudníka a chrbta

Aj keď sú na trhu samostatné chrániče chrbta a hrudníka, odporúčame kúpiť komplet pokrývajúci obe časti tela. Aj tu je dôležitý materiál – mal by byť ľahký a odolný a zároveň by mal byť anatomicky prispôsobený. Pred kúpou je dobré, keď si dieťa chránič vyskúša a otestuje, či ho neobmedzuje v pohybe. Zamerajte sa aj na to, či je vyrobený z priedušného materiálu, resp. či má vetranie.

Dôležitá je správna veľkosť – ak je chránič pridlhý, prekáža pri sedení na motorke. V prípade, že je prikrátky, neposkytuje požadovanú ochranu. Začiatok by mal byť na úrovni ramien a koniec tesne nad kostrčou. Z cenovo prijateľných chráničov chrbtice a hrudníka spĺňa aj tie najnáročnejšie požiadavky FOX Youth Raptor. V prípade, že chcete chránič, ktorý pokryje chrbticu, hrudník aj lakte, odporúčame Leatt 4.5 Junior.

Chrániče kolien, lakťov či rúk

Po ochrane najdôležitejších orgánov tela myslite aj na ruky a nohy. V prípade, že dieťa nemá chrániče kolien a lakťov, môže aj pád v malej rýchlosti spôsobiť nepríjemné poranenia. Tieto chrániče musia sedieť a z bezpečnostných dôvodov nekupujte rozmery, ktoré malému motorkárovi nevyhovujú. Detské chrániče kolien a lakťov musia sedieť aj po ohnutí končatiny. To viete prispôsobiť nastaviteľnými pásikmi ako v prípade lakťových chráničov Fox PW1. Neoddeliteľnou súčasťou každého malého jazdca by mali byť rukavice so spevnenými prstami a dlaňami a špeciálne čižmy.

Ak si pri kúpte detských chráničov dáte na na toto všetko pozor, vaša ratolesť bude na motorke v bezpečí.

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru