Nachádzate sa: Úvod > Blog > 5 tipov, ako sa dôkladne pripraviť na cyklistickú sezónu

5 tipov, ako sa dôkladne pripraviť na cyklistickú sezónu

Materiál neustále pracuje: železničné koľajnice sa v lete rozťahujú, v zime zase sťahujú. Podobné je to aj s bicyklom – aj keď si ho dôkladne zazimujete, na začiatku novej sezóny ho musíte opäť skontrolovať. Bez ohľadu na to, či ste svojmu biku pred začiatkom zimy venovali pár hodín, alebo nie, na toto by ste si mali dať pozor predtým, ako naň opäť nasadnete. Čím začať? 

1. Bicykel vyčistite a namažte

Čistota predlžuje životnosť ľudí, strojov aj bicyklov. Pri umývaní používajte čo najmenej vody a prednosť dajte špeciálnym prípravkom na to určeným. Na pomoc si zoberte aj handričky a kefky. Zamerajte sa hlavne na reťaz, prehadzovačky, vidlicu, prevodníky a brzdy. Keď bicykel zbavíte nečistôt, pusťte sa do mazania. Na už suchú reťaz použite originálny sprej DID, prednú vidlicu premažte olejom Kayaba a nezabudnite ani na prehadzovačku. Tú natrite olejom, niekoľkokrát preraďte a prebytočné mazivo utrite handričkou.

2. Kontrola bŕzd a prehadzovačiek

Brzdy aj prehadzovačky najlepšie vyskúšate na bicykli v akcii. Máte gumové brzdové platničky? Ak sú priveľmi zodraté, vymeňte ich za nové. V prípade kotúčových bŕzd sa zamerajte na dostatok brzdnej zmesi na kovových platničkách. Pri brzdení sa sústreďte aj na to, či a ako rýchlo sa páka vracia. Ak je príliš pomalá, s najväčšou pravdepodobnosťou je chyba v lankách – skúste ich spoločne s bowdenmi naolejovať. Nepomohlo? Vymeňte ich za nové. Pri prehadzovačke sa zamerajte hlavne na miesta, s ktorými prichádza do kontaktu reťaz a dôkladne ich namažte. Nevynechajte ani ložiská a čapy.

3. Sú kolesá v poriadku?

Najprv skontrolujte, či je ráfik bez poškodenia a dôkladne umytý. Nečistoty by mohli znižovať účinnosť bŕzd. Potom skontrolujte stav plášťov – sústreďte sa na praskliny, dierky, trhliny a výšku dezénu. Ak sú priveľmi zodraté, radšej si obstarajte nové. Pokračujte kontrolou tlaku v duši (údaje o nahustení nájdete na boku plášťa), kolesá vycentrujte a nevynechajte ani kontrolu rýchloupínakov, resp. matíc.

4. Dotiahnite povolené spoje

Na záver kontroly bicykla si posvieťte ešte na povolené spoje. Nestačí však iba skúsiť rukou, či skrutka nie je uvoľnená, radšej ju rovno utiahnite. Na ktoré by ste určite nemali zabudnúť? Na spomínané rýchloupínacie náboje, skrutky na sedle, riadidlách, pedáloch, kľukách, predstavci či sedlovke. Ak si však nie ste celkom istý správnosťou utiahnutia, neváhajte sa obrátiť na odborníkov.

5. Dôležitá je aj výbava na bicykel

Ešte predtým, ako sa vyberiete na prvú jazdu, skontrolujte si svoju výbavu. Pumpička so sadou na zalepenie defektu je skvelým pomocníkom pri každom výlete na bicykli. V prípade, že ste fanúšikom horskej cyklistiky, nevynechajte ani chrániče. Helma by mala byť samozrejmosťou v každom prípade. Zážitok z jazdy umocní vhodne zvolené cyklistické oblečenie. V našej ponuke nájdete všetko dôležité od prilby cez oblečenie na bicykel až po oleje a ďalšie doplnky.

Ak si pri ladení bicykla na novú sezónu dáte na toto všetko pozor, budete precízne pripravení do každého terénu.

Quatro Youtube Facebook
Sk En De Hu Ru